JURNAL | Suramnya MARCH, sinar baru pada APRIL

Rabu, April 01, 2020



Hi, Assalamualaikum | cerita di bulan March sangat tiada menariknya apabila cuti sekolah dipanjangkan sehingga sebulan lamanya. Maka, seluruh dunia juga turut berduka dengan peperangan bersama jisim yang tiada bayangnya iaitu  covid-19. Oh, juga segala apa yang dirancang pada March lalu tiada juga mampu dicapai. Yang penghujungnya duduk rumah diam-diam.

Kisah March, aku dan keluargaku masih di sini. Bergolek-golek bersama mereka. Melihat Nayla kian petah berkata-kata menyusun bait-bait kata. Melihat Najmi kian kuat menjadi taiko di sebalik kakaknya. Adeh! Apa pun masa hampir sebulan duduk rumah diam-diam ni, aku termenung merenung ke luar jendela kerena telefon XIAOMI NOTE 4x yang telah berkhidmat dengan ku, sejak pertama kali dibaiki oleh encik suami dan seterusnya dibaiki dan dibaiki dan akhirnya menghembus nafas terakhir tika penyambung nyawanya telah terputus sama. Oh, jangan ditanya betapa bosannya Perintah Kawalan Pergerakan aku ni. Sudah terputus drama dan cuma melihat drama dua kanak-kanak riang seronok menyepahkan rumah. Ulang la lagi tengok drama yang masih tak boleh bergerak darinya Eternal Love of Dream dan kadang-kadang buka juga lagi Crash Landing On You. Balik-balik, gitu la ceritanya. Tiada apa juga menarik sampaikan idea nak update blog ada, jika linenya juga parah. Tak juga bernafas.

Sambil-sambil godek-godek la melihat barisan telefon yang mampu milik untuk dicari ganti. Semoga encik suami berbesar hati menaja sebuah telefon pintar ni. Tepu sudah bini nya ani..

Oh, cerita April, dengan Ramadhan kian menghampiri, termenung sendiri lagi diri. Agaknya itu saja kerjaku sejak PKP ni. Termenung, termenung dan termenung.

Sudah la, tiada apa juga yang menarik. Baca kisah orang yang memberi inspirasi lagi bagus. Da!



17 ulasan

  1. Waalaikumussalam. Semoga hasil yg terbaik untuk kita di bulan April, menuju ke Ramadhan

    BalasPadam
  2. Aduhhh.... dikala PKP ni pula handphone menghembuskan nafas terakhir😅....

    BalasPadam
  3. aduii, kesian kitak...mesti rasa terputus dari dunia luar juak walaupun boleh bukak internet kat laptop..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tedah jak bunyinya.. haha ya laa... tok benar-benar kuarintin tok..

      Padam
  4. Siannya tepon mati...orang lapto mati kuang kuang kuang >_<

    BalasPadam
    Balasan
    1. laptop boleh la tahan jugak kehilangan tu... ^^

      Padam
  5. March yang sangat mencabar, moga april di bulan ramadhan nanti akan ada sinar baru untuk kita semua :)

    BalasPadam
  6. kan,bosan juga pkp ni..tapi tak apa..bersabarlah yaa^^ moga ada sinar cahaya di bulan april ni..
    hmm..crash landing on you tu besttt!! hehe

    BalasPadam
  7. ahh bestnya baca entry ni, macam tengah baca novel :*

    BalasPadam
  8. ala jgn termenung lama lama.
    jom buat sesuatu yang menarik dan happykan diri.

    BalasPadam
  9. Nampak ya april.pum suram.huhuu

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

gallery @aienienka

© kisah aienienka.