JURNAL | Najmi turns 9 month! Happy monthsary...

Sabtu, April 18, 2020


Lama dah tak bercerita perihal anak-anak dengan lebih details. Iya kah? Kau lupa kau baru bercerita minggu lepas? 


Oh, lupa! Jadi, masih juga la aku nak bercerita tentang Izz Najmi ni, yang bakal 9 bulan esok. Hari ni kan 18hb baru, dia masih fresh lagi belum kira sehari. Esok, secara rasmi dia dah 9 bulan. Kalau ikutkan Ibu nak tukar tekstur makanan awak, yet Ibu ni blur lagi nak pelbagaikan menu itu. Awak pulak renyah benar mengutip sisa kakak awak makan ye.. 

Izz Najmi, cerita dia fresh from oven A Late Post in the middle of Sept yang usai sesi berpantang bersama ibu mertua di kampung yang sememangnya tiada segala sambung internet. Jadi, cerita itu diabadikan bila Najmi dah berusia lebih sebulan. 

Sekarang apa yang Najmi pandai?

  • merangkak semesti, dah nak berdiri sendiri. 
  • yang penting, sangat suka nak memanjat! 
  • makan, dah boleh berubah tekstur kepada lebih keras, 
  • gigi belom ada lagi >.<
  • gusti kakak!
  • Babbling,  yahhhhh~ takkkkkk!  (ibu hilang....)

Oh, my son.. Macam tak percaya budak gedik sorang ni, sangat bambam. Urgh, ibu tak larat nak angkat walaupun. Geram juga bila dia asyik nak merengek but it's normal. Saja nak suaranya stress. Kah! Senyap-senyap dia dan Nayla pasti ada dikerjakan. 

20hb, baru nak pergi appointment seperti biasa, tapi masa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni macamana la gayanya. Tak terbayang la. Dia pun sibuk nak keluar rumah. Sabar je la anak kecil pun dah tepu duduk diam rumah lama-lama. Nak buat macamana selagi covid-19 ni tak settle, kita masih la di rumah. Sampai bila tu, ntah-ntah sampai September nanti... 

Berbalik cerita Najmi, bila ada sepasang anak ni, jenuh jugak nak hadamkan sistem dorang. Memang tak boleh la kan nak guna taktik sama. Ibu pun tak kreatif sangat nak ajarkan kamu nak.. Kita sama-sama belajar ya.. Garang-garang Ibu pun Ibu masih sayang kamu harta ibu. Stay safe, stay sihat, semoga ibu sempat solat berimamkan kamu.. 

Love, 

Ibu.

4 ulasan

  1. i can't imagine how my mum took take care of me all these years. anak dye ni pulak nakal terlajak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Budak-budak semua sama je.. Haha cerdik terlebih...

      Padam
  2. Happy Birthday Najmi.
    Semoga dipanjangkan umur dengan segala kebaikan dan dimurahkan rezeki dengan segala keberkatan.
    Aamiin...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

gallery @aienienka

© kisah aienienka.