CHINESE DRAMA: Skate Into Love (2019)

Khamis, April 23, 2020


Tajuk: Skate Into Love 
Genre: Youth, Romance, Sport, Comedy
Episode: 40 (45 minute per) 
Cast: Janice Wu, Steven Zhang, Zhou Li Je, Vincent Wei, Han Jiu Nou, Zhang Lei
Sinopsis: 
A speed skating girl crosses paths with the ice hockey god of their school. Despite starting off on the wrong foot, they start on a journey to chase after their dreams.
During elementary school, the timid and cowardly Li Yu Bing had to endure his seatmate Tang Xue's constant bullying. Even so, they share one thing in common, a dream on the ice. When they meet again at Lin Da University, Li Yu Bing has become the school's ice god while Tang Xue's future remains hazy.

Li Yu Bing pulls a few strings to turn Tang Xue into his helper with the goal of getting payback for everything that she did. The more they spend time together, the more Li Yu Bing notices Tang Xue's good qualities. He realizes that his courage on ice is inspired by Tang Xue herself. In turn, he helps Tang Xue rediscover her dream in speed skating.
Problems arise when misunderstandings from the past catch up to them. Figure skating prodigy Yu Yan enters the picture. Tang Xue's first love Bian Cheng also returns all while school beauty Zhou Ran continues to make trouble. As they face roadblocks from disapproving parents and fierce competitors, they land in the crossroad that will decide their sports career. As the two impassioned youths put on their skates, they glide into the unknown but exciting future ahead. 
(Source: ChineseDrama.info)

~~   Adapted from a novel of the same name by Jiu Xiao Qi


Dari sisi penulis; 


Bercerita tentang zaman muda itu indah, apa yang mahu dilakukan, lakukan sahaja tanpa perlu ragu-ragu, tapi lakukan ia dengan penuh passion. Passion apa ya dalam bahasa melayu? Haha 

Drama ini juga berkisarkan dunia sukan ice skating sama ada ice hockey, speed skate mahupun figure skate. Seronok juga tengok sebab aku memang minat skating ni, cuma tak pernah pandai. Sebab kuncinya adalah; 

Ice skating is about not afraid to fall down

Nah, jika anda takut jatuh atau sakit pada mulanya, itu biasa la. 

Satu yang membuatkan aku kagum bila tengok dram ini adalah para pelakonnya skate ibarat pro athlete. Wow, sangat. Mesti lama juga praktis apatah lagi buat Prince figure skate, Yu Yan.  Kalau macam God Of Ice, Li Yubing tu, boleh konsider ibarat main hoki biasa, masih juga perlu kepujian la untuk yang berlakon drama yang bergenre sukan begini. 

Bermula dengan childhood sweetheart, Li Yubing sering dibuli oleh teman semejanya, Tang Xue. Dan demi untuk tidak dibuli oleh Tang Xue lagi, Li Yubing membohongi gadis tersebut dengan mengatakan ibubapa bercerai dan dia perlu ikut berpindah sekolah. Hakikatnya mereka berjumpa semula ketika di alam universiti apabila Li Yubing telah menjadi God of Ice, hero pujaan dalam Sekolah Sains Fizik. Kerana dirinya permata berharga, pihak pengurusan sekolahnya mencari pembantu untuk dirinya. Dan dalam ramai-ramai yang memohon, Li Yubing nampak nama Tang Xue itu, lantas memilihnya dengan hasrat dia dapat membalas dendam dengan apa yang gadis itu telah lakukannya pada zaman sekolah rendah dahulu. Ha ha

Dan bermula misery buat Tang Xue, yang kemudiannya, Li Yubing mula berlembut hati dengan Tang Xue apabila melihat sesi baik Tang Xue. Pada masa tu, Li Yubing dapat tahu yanh Tang Xue telahpun berhenti bermain speed skate tapi masih tidak tahu sebab sebenarnya sehingga cinta pertama Tang Xue, Bian Cheng sampai. 

Pusing-pusing situ la cerita dorang. Li Yubing dah pun suka dengan Tang Xue, namun belom berani untuk meluahkan, dalam pada masa yang sama cinta pertama Tang Xue, Bian Cheng mula cuba mendekat. Dan tambah Figure Skate Prince, Yu Yan, yang dilayannya seperti adik saja, turut suka pad Tang Xue.


Woah~ walaupun begitu, Tang Xue cuma layan perangai gila-gila dengan Li Yubing sebab dia selesa bersama lelaki itu sedari kecik.  Comel sangat. 

Manakala dari sisi Li Yubing pulak, dia disukai dalam diam oleh teman baiknya, merangkap Champion of Speed skate , Zhang Weiwei. Dan direbut oleh sepupu Tang Xue yang berhati busuk walaupun cantik, Zhou Ran. 

Sama ada Tang Xue dapat kembali menjadi juara dalam speed skate jom sama-sama kita tengok drama ni ye.

Edited:

Setelah habis menonton drama ni, terasa betapa hebatnya dorang ni buat drama tribute buat para atlet China dalam sukan musim sejuk ni. Terasa macam hebatnya semua para pelakon dan krew untuk drama ni. Walaupun 40 episode, merangkumi persahabatan, percintaan, kekeluargaan serta kerjaya selepas alam universiti dorang Li Yubing dan Tang Xue, Yu Yan serta yang lainnya. Bagaimana mereka menghadapi saat kritikal turun sesebuah impian tersebut.  Hal ni sangat bagus jika kita ambil dari sudut positif.

Zaman muda itu tiada siapa tak pernah buat kesilapan. Kerana dari kesilapan kita berjaya menjadi diri kita pada hari ini. ☺ 

Drama sebegini, bagus ditonton juga untuk ambil semangat positif untuk terus buat apa yang kita minat.

Done review. 😆 Jangan marah saya post entry ni half way menonton sebab masa tu tak tahu nak post apa dah. Kbai~

6 ulasan

  1. suka janice wu ni berlakon, masuk dalam list dulu la..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis baru tengok dia pun nak follow semua drama dia juga. hehe

      Padam
  2. Perghh sampai 40 episod tu. Kalau Fiza dah give up nak tengok. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. gigih sebab dorang skate. jeles tengok.. ^^

      Padam
  3. panjanggg juak episodnya!! tahniah berjaya habiskan!! hahahahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha ya la, makan berapa lamak tangga tok..

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.