MOVIE REVIEW: Five Feet Apart (2019)

Rabu, September 30, 2020

 


Tajuk: Lima kaki jarak 

Genre: Romance, Drama

Duration: 1 hour 56 minutes

Cast: Cole Sprouse, Haley Lu Richardson, Moises Arias, 

Sinopsis: Seventeen-year-old Stella spends most of her time in the hospital as a cystic fibrosis patient. Her life is full of routines, boundaries and self-control -- all of which get put to the test when she meets Will, an impossibly charming teen who has the same illness. There's an instant flirtation, though restrictions dictate that they must maintain a safe distance between them. As their connection intensifies, so does the temptation to throw the rules out the window and embrace that attraction. -wiki


SPOILER ALERT!

 Setelah sekian lama nak tengok baru berkesempatan menontonnya kelmarin. Itu pun tertengok ada orang kongsi di muka buku senarai movie wajib sediakan tisu jika menonton. 

Stella, menghidap penyakit Cystic Fibrosis yang mana paru-paru dia menghasilkan mucus iaitu kahak dalam kadar yang banyak. Jadi dorang ni tak boleh berpegangkan tangan sesama mereka pesakit. Dalam dia menghabiskan masa di hospital, Stella cuba positif untuk berkongsi tentang penyakitnya di Youtube. Sehingga satu hari, hospital tempat dia tinggal dia menerima kehadiran seorang pesakit baru. 

Will, juga seorang pesakit CF tapi dimaklumkan kadar dia teruk. Nak kena tunggu senaraumi panjang penerima paru-paru. Jadi dia jalani proses nyahkuman gitu. 

Secara keseluruhan movie ini menceritakan tentang kisah cinta antara Will dan Stella yang keduanya tidak boleh bersentuhan antara satu dengan yang lain.  

Nak cerita panjang pun tak reti eh. 

Cerita dia macam tu la, Stella dengan Will suka sama suka, tapi tak leh pegang. Lepas tu, sebab dorang ni tahu mati dah nak dekat dorang cuba enjoy masa berdua bersama. Bila Stella dah pasrah tak nak hidup padahal paru-paru baru dia dah sampai, Will berusaha untuk pujuk Stella supaya terima demi kedua ibu bapanya. 

Sedih saat Will pergi setelah Stella berjaya sesi transplant paru-paru dia. Will berjaa menunaikan hasrat terakhir Stella yang ingin melihat lampu berkerlipan di taman bersama dirinya hasil kerjasama tenaga hospital. Bila Will mengucapkan selamat tinggal, dia juga dapat tahu bahawa dirinya tidak bertindakbalas terhadap ubat yang diberikan kepadanya. Kira gagal la dia punya ujikaji ubat tu. Padahal dia dah stage kronik. 

Tak juga dinyatakan bahawa Will tu mati ke idok, tapi itu la kesudahannya bahawa untuk cinta kita harus belajar untuk melepaskannya. 


kredit: google


kredit: google


Kredit: google


Morl of story, hargailah orang tersayang saat di hadapan mata. jangan menyesal di kemudian hari. :)

8 ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.