Chinese Drama: Dear Herbal Lord (2020)

Ahad, September 13, 2020

 


Tajuk: Dear Herbal Lord | Dear Lord Herbal Medicine | Dear King of Medicine

Genre: Fantasy, Historical, Medical, Comedy, Romance

No of Episode: 24

Cast: Yan Xi, Ding Yi Yi, Leo Yang, Cai Xiang Yu, Gao Cheng Yi

Sinopsis: It tells an indelible love story between Song Lan, a fairy formed out of the Isatis root who chases after Chu Zhimo, the King of Medicine, in order to get him to marry her. Song Lan has her heart set on only one thing which is to complete her immortal cultivation. To her horror, she is mistakenly eaten by the princess. In order to escape, she must force a marriage with Chu Zhimo in order to absorb his medicinal energy. Song Lan may be a silly Isatis root, but she is very stubborn. No matter how indifferent Chu Zhimo acts towards her, she doesn't shy from her bold intentions to marry Chu Zhimo. To make it happen, she takes a special trip back to Shenxiang Mountain to bring along some of her fairy friends back to the mortal world. Among them are a ginseng doll, a sexy saffron and a righteous angelica herb - each ready and willing to do everything in their power to help Song Lan in her pursuit of love.

(Source: ChineseDrama.info)


~~ Adapted from the novel Imperial Uncle, Please Take Your Medicine by Mu Qingqing


SPOILER ALERT 


Amat jarang la Aien nak nak menengok drama tanpa mengenali barisan pelakonnya. Memang rare betul punya Herbal Lord ni. How do I find this drama pun ntah macamana la kan.. 

Mungkin buat hiburan sekejap je 24 episode tu. Dia kononnya mengisahkan Chu Zhimo, the immortal dengan pokok yang ditanamnya. Ha ha 

Okay, sebelum meneruskan, drama ini berbentuk fantasy begitu la kan. Merapu tak sudah aja. Sebabnya drama ni berdasarkan Novel bah. Haa, kau ingat orang melayu saja buat drama dari novel ka? Naa, sama jugak tu mengarut nya. Ok mari kita berbalik dengan cerita kita ni kan. 

Lepas tu, disebabkan satu pertarungan Chu Zhimo dengan seorang immortal jahat tu, Song Lan, tumbuhan kesayangan Zhimo mengorbankan nyawanya untuk selamatkan tuannya. Acceeehhh~ 

Tapi, sebab sayang Zhimo gunakan seluruh kuasanya untuk selamat Song Lan, supaya boleh berkulative (dalam malay lupa la benda ni maksudnya apa) di Herbal Valley. Dan Zhimo diturunkan menjadi Herbal Lord yang tak boleh mengubat orang dek kerana racun toksin yang telah merebak ke seluruh tubuhnya. 

Sementara itu, anak kepada menteri utama bandar, Jiang Qin Yun diberikan minum akar Song Lan ( dia macam sejenis herba tu, lupa eh nama dia apa) untuk pulihkan dia. Disebabkan spirit Qin Yun dah lemah, Song Lan mengambil alih tubuhnya. Gitcheew~ 

Qin Yun pulak memang berkenan benar dengan Chu Zhimo ni selalu kata nak kawen dengan dia, Song Lan ni perkenankan impian tuan empunya badan. 

Namun, tak semudah yang disangka bila tok bidan, a.k.a orang jahat yang cuba nak bunuh Chu Zhimo seribu tahun dahulu menyedari kehadiran kedua immortal ini. 

Ping pang ping pung,, akhirnya yang jahat pasti akan tumpas jua. Chu Zhimo telahphn mendapat kuasa saktinya kembali yang selama ini ditanam dalam Herbal Valley dan ditemui oleh Song Lan. 

Kisah cinta Chu Zhimo dan Song Lan akhirnya sampai ke jinjang pelamin (eh, cina ada ka pelamin bagai ni?) bila spirit Qin Yun mengalah untuk pergi dari jasadnya. 

And they live happy ever after. The End. 


Nak tengok? Tak payah la. Aien saja ja buat review. Kot esok rasa nak tengok lagi, pasti akan terkenang balik by label CHINESE DRAMA ni kan? 



4 ulasan

  1. klu chinese drama kan, i mmg suka accent dari modern.. sbb baru diorg cantik2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaa memang. Tapi kalo tak kena pelakon dia macam malas pulak nak tengok. Haha

      Padam
  2. Seronok tengok drama mengarut dari china nie.. hehehe.. Memang layan je..Tambah busana dia cantik2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha Kan? Dorang tak panas ke pakai berlapis-lapis tu.. Haha

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.