Senyap jek? Buat apa tu...

Isnin, Jun 29, 2020



Ohaa, busy kamek tok deng! Apa jak di polah kamek tang ada busy bena jak bunyinya? 

Aie,, kamek gik marathon dak drama eh. Kinek banyak alu jak cerita best-best. 

Ha ha ha Lama dah rasa tak berkelaka Sarawak tok aie... Sik ada geng bah kamek.. mun diembak ngerapak ngan cidak anak-anak aie. Alu, mengak jak muka. Sian eh. Ibumu ini tak pateh dari kecik. 

Bah, amek tek nak cerita ngan kitakorang tek, senyap-senyap kamek sik tauk bak diupdate apa bah. Kelak bosan ajak kitakorang ngabas ke sitok kowh.. 

Mek agik pulun focus liat drama tok. Banyak dalam wishlist sik ndak alah eh. 

Okay, back to normal malay language. Kang bersepai orang lari tak faham. Ha ha 

Aku tengah maraton couple of drama chinese of course. Sambil-sambil tu berangan nak decoration rumah, sambil-sambil tu layan perut suami dan anak-anak dan perut sendiri semestinya.

Sambil-sambil jugak daripada sibuk tu, sebenarnya nak lari dari realiti menjadi diri tak berguna. Well, most of time, I felt like myself is the loser. Tak punya prinsip, tak punya cita-cita. Tak punya impian. I felt worst at most of time. Rasa macam berbalik zaman bujang yang suka nak stay up, pahtu terkenang masa yang aku bazirkan dengan sia-sia. Felt like, I suppose not living right now. Burden people around me. 

Yah, u olls nampak I was always create the other me in these drama. Hoping the better tomorrow by doing nothing. I don't know where,what, should I go and do. 

Aku tahu penyakit terbesar aku. Aku tahu juga kok alasan terbesar aku apa. Aku terlalu selesa untuk selesa sehingga aku takut jika aku melangkah itu akan sakit sehingga aku tak berani untuk berdiri lagi. Aku juga mahu deh hidup berjaya seperti orang lain. Aku juga mahu menyenangkan ahli keluargaku. Bahkan aku juga mahu menjadi seorang isteri yang tidak terlalu bergantungan ama suaminya. Aku khuatir, jika diambil kembali sama Allah, aku terus rapuh. 

------- Aku bukan mau bercerita sedih kayak begini dong...  -------- 


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Aku juga mahu menjadi inspirasi. Aku.... 
.
.

.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
 

Saat aku kecundang begini, aku bawak diri aku jauh masuk ke dalam dunia drama. Tidak jugak kok meletakkan diriku di dalam sana, bahkan aku membayangkan jika aku sekuat herion itu. Bisa memilih jalan terbaik untuk diri aku. Aku mencari inpirasi di balik semuanya. Aku juga mahu bangkit kayak wanita serba boleh. 

Kata mentua ku jika birasmu boleh kau juga bisa kok! Aku melihat saudara mara terdekatku baik di sebelah suami mahupun keluarga sendiri, masing-masing berjualan. Mencari dana menampung hidup. Kata bondaku, aku apa aja ngak bisa? Penyakit aku itu yang halangan terbesar. 

Mahu, boleh bah kalau kau. Tak mahu, ya ngak usah bergerak. diam aja di situ menatap kejayaan orang lain. Iri ama kebahagian orang lain. Kau di mana? 

Aku 10 tahun yang lalu, masih di sini kok. mAsih di sudut yang sama. Cuma sikit bezanya saja. 

Bezanya dulu aku sendirian, tanpa siapapun. Kini aku sudah punya suami, anak-anak. Beban perasaan ku masih sama. Masih juga tiada bezanya. 
.

Apakah aku ini pantas untuk hidup? 
.

Apakah aku ini tidak membebankan orang di sekeliling aku? 
.

Jom kamu, kita ambil langkah pertama yuk. Jangan asyik kecam ama orang yang ada inisiatif mahu berjaya. Kamu juga kok boleh terus sukses. Berhenti la meletakkan TAPI di hadapan tiap katamu. 

Anak bukan penghalang jika kamu mahu. Jangan dihabiskan duitnya begitu saja. Cukup la cukup. Kamu bisa bangkit dong! 


.

Eh, aku ni sebenarnya mau bicara nih tentang list drama aku tengah tonton. Ini sudah bicaranya begini kayak indon sesat,  apaan nihhhh??? 

Ndak ku betah anik. ghhhhrrrassssaerrrrrrrrrr

Betulkan lidah sekejap! 


Haa, aku nak cerita la kan sebenarnya tentang beberapa drama cina yang aku tengah tonton. Banyak. Sampai aku konfius ceritanya. Ada dua drama Taiwan yang best sangat aku rasa. Satu lakonan Mike Angelo, called amensalism. Menarik woo... Jika di -google rupanya itu maksud tajuk drama tu. Ada la kena mengena. Nanti dah siap tengok aku review. Okay? 

Second drama Taiwan yang best, Lost Romance. Sinopsis tipikal, tapi sebab heroin dia bawak watak yang santai. Seem like catch my eyes gitu.. Nantikan reviewnya. Sebab tengah on-going. Baru episode 3 kot. Urgh! 

Aku kata nak tengok King Monarch lakonan Lee Min Ho tu pun tak tengok lagi. Haa, nanti la. Life aku pun serabut. Nak serabutkan lagi tengok drama serabut. Nak cari genre Rom-com je. He he


Dah la kome. Jangan boring pulak singgah ye. Sda masa sis update yer. Kita dah di hujung Jun dah kan? Esok ada sis Update jurnal. Kbai!  

2 ulasan

  1. Lama tak tengok drama cina, drama taiwan. biasa layan neflix tengok movie je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita tak ada netflix. tu yang bantai drama sokmo. Haha

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

gallery @aienienka

© kisah aienienka.