SELAMAT BERCUTI!!

Selasa, Disember 25, 2018


Hi~ Assalamualaikum | 

Actually I used to wishes those people cause Sarawak in multiculture and majoriti people in Miri celebrate this holidays. Also, I have so many friend syang sambut ni. Senang kata, Nenek moyang Aien daripada sebelah Mrs. Ummi Aien pun sambut ni. So, I just have no word la nak describe. Just let's say selamat bercuti gais. Public Holiday kan? Ke mana saja tu? 

Teringat masa kecik-kecik we used to balik kampung Mrs. Ummi at Kuching since we live at Miri. Around 12 hours from Miri to Kuching if you drive. Mrs.Ummi is mualaf come from Bidayuh. As you gais tahu, Sarawak ada bermacam kaum. Dan salah satu terbanyak di Sarawak ialah Bidayuh. Which means if people say they are dayak. Ada dua kategori. Dayak darat is Iban. Yang mana dorang ni banyak konker daratan dan Bidayuh pulak dayak laut. Haa, belajar pasal Dayak la pulak. Aien pun banyak dah lupa sejak banyak spend time di Tanah Malaya ni. Dari umur 13 tahun kot. Sampai orang tegur, slang Sarawak tu dah tak kedengaran lagi. But, betul cakap pepatah, hujan emas di tempat orang, hujan batu di tempat sendiri. Tempat jatuh lagi ni kenang, inikan bumi kelahiran. 

Rindu tu masih ada. Hope one day, my children will know their mom culture. Nak harapkan salah seorang anak mewarisi 'K' di sisi kad pengenalan tu agak payah. So, itu je la harapannya. Dengar la Ibu kau ni bebel dengan loghat Sarawak dia tu. Paham kan aja. Janji esok lusak ko boleh kelaka balit lawan Ibu pun cukup syiok!  Haha 

Aien punya slanga pun dah ntah ke mana. Dah la, habis jak ku ngerepak sitok.. bagus ku nangga ngektsai pun video, ada subs gik diberik. haha


3 ulasan

  1. Sebenarnya best sambut macam2 perayaan yang ada sebagai menghargai kehadiran mereka sebagai kawan kita

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan? selalu kecoh pasal ni tiap kali krismas.. haha

      Padam
  2. Meraikan perayaan kawan-kawan..

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.