Hi~ Assalamualaikum. | Lately my emotion kinda mess up. Maybe this weekend my family will gather up at my sister daughter's Aqiqah. Felt lost somewhere. Feel like, I'm not belong anywhere. Where is myself? Where I should go? Why I felt like this? 

Bayangkan Aien siap mimpi Aien dapat tiket flight murah dari JHB-KCH dengan harga RM20 je? Wow~ Itu cuma mimpi sayang.. T^T

And kat sini pun Jumaat ni MIL nak buat Yaasin untuk arwah FIL. Okay, terubat sikit. At least, family husband pun ada buat gathering jugak. Yeah, Wife is belong to their husband. Indeed! Tak dinafikan. Somehow feeling rasa lonely tu lumrah la kalau kau kawen dengan orang jauh kan? 

Terubat kuasa dua, bila my older sister buat suprise tetiba dah sampai dekat pagar rumah. Me like!!!!! O M G. I sense it before. Memang ada bau² dia nak datang cause she asked for my address. Like, Aha~ ko mesti nak datang kan? Beriya menafikan, katanya konon pun simpanan nak buat kiriman suprise ke untuk anak buah. Ha ha ha 
Sis, U r sooo funny! I can read you. Maka, bersembang, bergosip serta membawang la kejap selama empat jam dia kat rumah Aien. Adoo~ missing the other sisters. 

Tengah sembang² , adik sorang pulak buat video call. Allahu, bising la kejap. Gamat rumah eden! Meriah! Siap yang Video call tu jerit, Why tabuleh join next week?? Ha ha  Mianhe dongsaeng aaa~ Unnie ko ni busy. 

Bila dah kumpul walau sorang pun dah rasa rindunya dengan rumah Mrs Ayahumi. Rindu sangat-sangat. Balik cuma setahun sekali je. Masa raya, atau ada majlis penting. Nak balik selalu, tiket JHB-MYY double price dia dari KUL-MYY. Sob sob la kita. 


Sebenarnya hadir idea untuk entry rindu ni, sebab Aien tengok ni. Ubat nyamuk klasik ni. Teringat masa kecik-kecik, masing-masing amek turn pasangkan ubat nyamuk ni sebelum maghrib. Letakkan di hujung tangga. Remember last entry,  WHAT MA FEMILIA LOOK ALIKE? Aien cerita pasal adik beradik Aien, rindunya tak terkata. Dari kecik selalu bersama. Bila dah besar, semua ikut haluan memasing. Agaknya itu sebab ayah tak nak buat bilik bebanyak untuk anak dara dia. Sebab anak dara dia semua diambil orang. Pulang pun, macam ni la. Entah dapat entah tidak. 

Bila dah jauh, doa untuk Mrs. Ayahumi makin mendalam. Moga mereka sentiasa diberikan kesihatan dan umur yang panjang. Semoga kami semua masih diberik kesempatan berbakti pada mereka. How sad, can't imagine it. Bila tiba masanya, kau terima berita yang paling kau tak nak dengar. Allahu~ masa tu pulak, kewangan kau tak mengizinkan. Double triple sedih!! Minta dijauhkan masa tu. 

Itu la semat dalam hati, susah macamana pun, kau mesti ada simpanan untuk emergency macam ni. We never know what Allah planning ahead for us. Moga yang baik-baik saja. Moga kita semua sentiasa dipelihara di zaman serba serbi fitnah. Moga kita terus menjadi insan yang mendapat syafaat Nabi Muhammad SAW. 

Till I write again~ 

29 Ulasan

  1. Betul tu rindu sangat kt family kalau kena duk jauh atau belajar kt tmpat jauh. Huhuhu. Xsanggup berpisah rasanya

    BalasPadam
  2. being away from home is hard.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yep. Nasib tak dok jauh macam dorang yang menetap kat luar negara tu. uhuhu mau menangis tiap hari tu.

      Padam
  3. Wife is belong to their husband,

    This, selalu fikir nanti kalau aku nak kawin bersedia kena nak hadap situasi ni..

    kalau time belaja pun dah rindu nanti dah kawin mesti lagi rindu kan. apapun moga rindu ni jadi ladang pahala bila kita respect suami.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu la. Time belajar perasaan dia lain kalau jauh dari family. dah kawen, keutamaan dia lain. aamiin~ mudah2an.

      Padam
  4. Hmmm cheery pun tngah demam rindu..bila dah berkeluarga kecik nih..jumpa family sendiri pun dah jarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan? bila dah kawen ke tengah belajar, keluarga la sentiasa dirindui. :(

      Padam
  5. sedekahkan Al-Fatihah setiap kali kita rindu dengan orang yang kita sayang so that they can feel and know it too :)

    BalasPadam
  6. i feel you ain, cikja sejak krja ni rasa macam rindunya nak jumpa kawan kawan, tmpt kerja masing masing jauh kann.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu keduanya. Rindu dengan kawan².. nak have time dengan dorang pun dah susah sekarang sebab sendiri sibuk. ^^

      Padam
  7. Rindu pada keluarga tu memang akan sentiasa ada.. Belajar, kerja dan lepas tu kahwin.. Memang akan berjauhan dengan keluarga, bila sesekali dapat balik seronok rasanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu la kan? Bila masing² plan nak blek tu tak sabar rasanya.. ^^

      Padam
  8. nanti raya puasa thn dpn balik la ke kg...cuma pastikan menabung lebih awal..

    BalasPadam
  9. bila nak balik ke pangkuan keluarga memang best ja rasa. cuma nak berpisah duduk jauh semula, yg tu memang sedih tak terbendung lah :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan, sedihnya bila family berkumpul tanpa kita. :'(

      Padam
  10. Bebetul sentimental tgk ubat nyamuk Tu.. siap Ada teka twki pasal ubat nyamuk ni dulu kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah. Banyak² ubat, ubat apa tak boleh makan? Haha sekali husband jawab ubat gegat. Sama je kan?

      Padam
  11. Betul tu, bila teringat semula masa kecik dulu seronok je rasa. Bila dah besar dan ada keluarga sendiri masing-masing dah buat hal sendiri. Rasa nak balik semula zaman kanak-kanak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zaman keemasan yang takkan dapat diputar kembali.. T^T

      Padam
  12. Semoga dimurahkan rezeki untuk Aien sekeluarga. Hope dapat balik kampung selalu.

    BalasPadam
  13. Rindu juga kat family ni sbb cuti hujung tahun kali ni tak dapat nak balik kampung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alah, yeke? tak apa sampai rindu melalui al-fatihah. ^_^

      Padam
  14. rindunya ..masa silam yang buat kita termenung . Namun Etuza still guna lingkaran tu hingga sekarang..

    BalasPadam
  15. rindu tetap rindu zaman membesar dulu dengan adik beradik.... dulu mia pun pakai ubat nyamuk lingkar tu. sekarang dah pakai yang cecair letrik punya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama laa.. nak jimat pkai spray vape yang kecik tu. fuh, tak ada nyamuk sampai pagi. inshaa Allah

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.