ADUH, MALUNYAAAAAAAA!!!

Sabtu, Disember 15, 2018


Hi~ Assalamualaikum | Gais, macamana ni? Aien terasa malu sangat tak tahu nak letak muka kat mana dah ni? Segan, serba salah pun ada. Haha Shy shy cat nak say sorry. Tak apa la. Nanti kita whatsapp dia say sorry. 

Well, mesti u olls tertanya  what happen? Apa yang berlaku ni? Haa, Aien terasa macam nak story mory la ngan korang as hari Sabtu, Aien buat auto post entry, just because macam biasa hujung minggu Aien balik kampung husband. Ada Yaasin untuk arwah ayah mertua Aien. 

Sebut pasal kampung, everytime balik kampung mesti Aien senyum sendiri. Why? Because teringat kenangan yang kind a embrassed me. Like, unplanned thing happen and he did not tell me about it. Alasan, penat drive the whole day . 

Dan hari ni, Aien nak recap balik la kenangan manis kami bertemu bersua pertama kali lalu hatiku berdetak, dialah jodoh ku. Bwahah okay, itu auta semata. But, itu betul la. Macam first time tengok muka dia, he's the one.  Kau rasa dalam movie je ke? Akan rasa bila tiba masanya. 

Aien kenal dengan Tuan Izwan dari zaman tak ada facebook, tak ada whatsapp. Cuma ada mesej saja. Itu pun Aien guna tepon Mrs. Umi.  Zaman muda belia. Adeh~ terkenang segan betol la. Lapan tahun, lapan tahun kot kami berbalas mesej, bertukar id myspace, dan kawan di muka buku. Tak pernah jumpa sebab kekangan masa, tempat dan apa ntah lagi. Memang tak ada rezeki. 2010 plan nak jumpa. Kebetulan Aien ikut Kursus Asuhan Kanak-kanak di Bangi. Praktikal di Istana Kehakiman, Putrajaya. Dia pulak ulang-alik Penang - Kuala Lumpur. Cantik dah plan, sekali kena seru balik Miri. Adoh~ Failed! 

Dengan Tuan Izwan semua pertama kali la dengan dia. Ha ha I mean, me become perigi mencari timba betol la dengan dia. Selesa kawan dengan dia walau tak pernah jumpa. Pertama kali dapat hadiah teddy bear siap berpos bagai. Sampai balutan tu koyak. Mungkin sebab abang posmen tu curious dengan apa isi dalam. Lembut sangat! Siap, kena soal siasat dengan Mrs. Ayahumi siapa yang kasi. Lolz~ Aien jawab la kawan. Well, memang kawan kot. 

Pusing-pusing cerita kami di situ. Aien mula belajar di Melaka 2013. Hujung tahun kalau tak silap, dorang satu keluarga bercuti ke Melaka. Ada ke dia whatsapp tanya boleh datang bandar Melaka. Tak pun, senang kata nak jumpa la. Tiga tahun lepas failed. Ini kali nak jumpa, pun failed sebab dia dengan family dia. Aien pulak fresh junior tak tahu selok belok Melaka. So, failed kuasa dua~ 

Cuti mid sem Aien pada tahun 2015 dapat dua minggu dan Aien tak tahu pergi mana. Kebetulan  pulak cuti tu kena masa birthday dia. Pakat nak buat suprise. Tapi, kabo ler kata nak datang. Kang aku tak tahu apa, ada kena cekup. Masa tu sejuta perasaan. Bwahaha plan nak pergi dengan adik junior, tetiba dah sampai kat Melaka Sentral, ayah dia kol kabo mak dia jatuh kat bilik air. Terus tukar destinasi dia. Dan Aien? tetap la ke Johor Bahru buat pertama kali. Cerita dia boleh baca kat SINI. Ini fresh lagi k Aien tulis lepas balik dari sana. Huh, nervous dia tak terkata. 

Cadang nak buat suprise kat dia, end up dia buat suprise kat kita dengan ngangkut balik ke kampung jumpa family dia? Kau rasa? tu la, alasan telah dinyatakan di atas. Penat drive whole day bawak kawan dia pusing-pusing Johor. Dari Skudai, ke manakan lagi, pahtu ke Desaru, ke Tg.Piai dan tu la.  singgah rehat dan maghrib di rumah mak dia. Like what?? Aku dah la tak ada bawak apa-apa. And serabai. And and and and.  Ah~ nyesal aku datang Johor! Detik hati. Malu semalunya. Ni boleh nyanyi lagu Achik Spring tu kan? 

Cuba korang at my shoes? What r you feel? Malu as me? Or hadap je la kalau tak ada apa-apa feeling? Haha Okay, this one also complicated. Recap balik, as I said, macam perigi cari timba. Me like berani konfes kat seorang abang yang tak pernah jumpa, like Saya suka awak... Adeehh~ itu double embrassed tau bila dapat jumpa dia depan-depan dan benda ni jadi salah satu isu kami discuss. Haha and Aien terfikir, adakah benda ni akan berlaku kalau junior Aien tu ikut sama? I'm glad she didn't follow me, you know. Deep inside my heart tell me. This is a fate. :) 

Dan bila dia bawak Aien balik kampung dia tu, macam Oh, da** sh**!! Mind my language. Haha Sebab dah double malu dan soooo, nervouse macam benda tu baru semalam berlaku. I do excited cerita benda ni, and keyboard ni pun dah bunyi popcorn tu haa.. 

I hope you gais pun excited la.. haha *support member* 

The ending of story, here we are. 11.12 is our one year ten month anniversary. Yet, I still can't believe he is my husband, my daughter's father. Bak kata kakak Aien, dah keluar dah pun seketul Nyonya Nayla. Segalanya berlaku sekelip mata. Cepat, tup tup nak dua tahun dah kawen. Allah~ masih muda lagi. pucuk jagung baru. Tapi, tu la. I still shy of this moment. Tiap kali balik, senyum sendiri. Well husband, do you remember all of these memories? I am so lucky to have you as my husband. Eventhough our life isn't romantic as all romantic movies, you still my love one. ♥ saranghae. 


Eh~ terkonfes pulak. Dah, itu je nak cerita. Panjang tak? Terima kasih baca sampai habis.. ^^ 


12 ulasan

  1. Aloooo comelnyaa malu-malu gituuu skrg dah ada keluarga sendiri dah. Ok la tu ada kenangan manis untuk dikenang-kenang sampai ke tua kan, walaupun boleh buat jadi blushing sendiri, kekeke. Semoga terus berbahagia sampai ke syurga...

    BalasPadam
  2. Alahai macam sweet plak baca. Hihi! Romantik komedi hahaa.

    BalasPadam
  3. Bestnya baca kisah ni.. boleh buat novel ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha okay nanti Aien try la olah jalan cerita dia. ^^

      Padam
  4. Balasan
    1. Belum lagi. Next year baru 2 years. Tapi, Thank you ^^

      Padam
  5. aloloo sweetnyaa! hehehe. kalau dah jodoh kan, tak kemana gitchuww hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah iye la tu.. percaya la kalau dah jodoh tak ke mana. haha ^^

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.