CHINESE DRAMA: MOONLIGHT

Ahad, September 12, 2021

 



Tajuk: Moonlight 

Genre: Comedy, Romantic, Drama 

Bil. Episod / Durasi: 36 / 47 minit

Cast: Ryan Ding, Esther Yu, Yang Shi Zhe, Yinyin Ma

Channel: iQiyi

Sinopsis: After graduating university with a major in financing, Chu Li successfully enters her dream company, Yuan Yue Publishing House. However a challenging path lies ahead of her when she finds out that the publishing industry at this time has undergone huge changes. There she meets author, Zhou Chuan, who is said to be gentle as a jade, when he's really not. The two are immediately at odds, with Zhou Chuan later discovering Chu Li is his online friend, Monkey.  -Source: Dramawiki, dramapanda

Adapted from web novel 'Here's Chu Li' by Qing Mei


MY REVIEW


Lama dah perati drama ni masa dia ditayangkan tapi bila tengok pelakon utama perempuan dia macam acah-acah comel, dan drama best pun ada masa tu, malas la Aien nak tengok. Walaupun pelakon lelaki tu boleh la tahan jugak. 


Drama lain Ryan Ding: The Romance Between the Tiger and the Rose 


Tetiba beberapa hari yang lepas, ada kawan ni kongsi di status whatsapp video Tiktok selingan sudut babak daripada drama ni. Aien macam, best jugak drama ni. Kenapa aku tak tahu. Haha Padahal.. 



So cuteee kalau Ryan Ding ni berlakon. Lagi-lagi dalam drama ni twist dia hero dulu suka dengan heroin, lagi la kan. Rare sangat bila awal-awal cerita dah dipersembahkan lawak begini.

Begitu la Aien kalau tengok sesebuah drama ni. Main keyword dia, pelakon lelaki hensem tak? 😂 second keyword dia baru la jalan cerita dia best tak? Tapi adakalanya jalan cerita dulu yang main peranan. Kadang-kadang je la kan.


Berdasarkan daripada sinospis drama ni mengisahkan tentang dunia penerbitan buku yang semakin hilang dibawak dek arus kemodenan. Pencinta buku mesti tengok drama ni bila mana menceritakan tentang bermulanya sebuah novel itu dengan hubungan pengarang dan juga editornya. How we said the editor again? editor la kan? Haha 


Chu Li, seorang pelajar jurusan kewangan mengikuti minatnya untuk bekerja di Beijing, dengan syarikat impiannya, Yuan Yue Publishing House. Pada hari temuduga, dia nyaris-nyaris tidak diterima kerana syarikat Yuan Yue mencari orang yang berkelulusan dalam bidang penerbitan dan sebagainya, tapi Chu Li yang datang. Tapi itu tidak menjatuhkan semangat Chu Li apabila Ketua dan Timbalan Editor berhadapan dengan Gu Bai Zhi, dari syarikat penerbitan lain, Xin Dun yang cuba merampas kontrak pengarang Yuan Yue Publishing House.


Atas kecuaian Timbalan Editor Miao yang selalu angkuh dengan jawatannya, mereka nyaris kehilangan seorang penulis hebat. Mujur ada Chu Li yang arif dengan selok belok tentang penulis tersebut. Terus Ketua Editor Yu You menerima Chu Li untuk bekerja di Yuan Yue Publishing House tapi sebagai intern. Padahal masa tu mereka sudah ada intern yang lawa lagi ayu kegemaran si Timbalan Editor Miao ni.


Bermula la saingan mereka. Apatah lagi Timbalan Editor Miao menugaskan Chu Li untuk mendapatkan kontrak kerjasama dengan seorang penulis yang baru hendak naik, Zhou Chuan. Hakikatnya kerja untuk dapatkan Zhou Chuan tu kerja si Miao ni tadi. Hekeleh, kerek betul la. 


Chu Li pun hari-hari la pujuk si Zhou Chuan supaya setuju untuk bersama Yuan Yue Publishing House ni. Zhou Chuan pulak tak mahu kerana Timbalan Edtior Miao tu tak sudah-sudah menyebut perkataan yang paling dia tak suka, iaitu perbandingan dirinya dan juga ayahnya. 


Sehingga Zhou Chuan mendapati bahawa Chu Li merupakan kawan atas talian dia sejak 3 tahun lalu. Awww, this one Aien boleh connect laa.. When you got excited meet someone yang kau biasa chat. End up, Zhou Chuan setuju nak join Yuan Yue Publishing House dengan syarat Chu Li jadi editor dia, sebab setelah Chu Li berjaya dapatkan Zhou Chuan, Timbalan Editot Miao sibuk nak ambil alih tugas Chu Li demi 'kipaskan' bakal boss mereka. Memang kerek! Totally kerek! tu orang kata, lembuh punya susu, sapi dapat nama. 


Biasa la kalau dah cerita pasal pilih kasih, perbandingan tu semestinya akan ada bila mana tugas korang dibahagi tak sama rata tapi kau nak expect yang dia dapat buat lagi lebih baik. Dan semestinya Chu Li boleh! dan Zhou Chuan memberi 200% kepercayaan pada Chu Li.  


Setelah separuh drama layan, aiguu~ panjangnya meleret-leret sebab mungkin sebab tajuk dia nak mengisahkan tentang Chu Li yang berjaya mengejar impiannya sebagai seorang editor di syarikat idamannya dan mendapat kekasih hati yang tidak disangka-sangka. 36 episode kind of panjang la jugak sebab drama ni take time Aien nak tengok. Penat sebab tak minat pelakon pempuan dia acah gedik! Haahahahaahaha I is kenot. Sebabkan Ryan Ding je Aien tengok tau. Dah la banyak sangat watak sambung sana sambung sini. Function setiap watak tu macam tak ada sangat sebab fokus utama pada Chu Li, Zhou Chuan dan Jiang Yu Cheng serta Gu Bai Zhi. oh, mungkin Yu You, ketua editor Chu Li. 


Dari drama ni Aien tertanya-tanya adakah begini dunia penulis-editor-penerbitan semua ya? Ka ini adalah rekaan semata-mata. One word yang Aien rasa touche sikit. 


"Semua orang boleh jadi penulis. Tapi untuk menjadi penulis yang boleh sentuh hati orang lain, hanya mereka yang berbakat sahaja." -Chu Li


Sebab cita-cita asal Chu Li adalah menjadi penulis ketika dia di bangku sekolah. Tapi, sejak di alam universiti, Chu Li ubah cita-cita tu sebab baginya editor juga turut boleh membahagiakan hati pembaca selain daripada pengarang. Well, tidak dinafikan juga menjadi seorang penulis ni, otak dia kena kreatif mengarang ayat, mencipta suasana melalui imaginasi dia, supaya kena dengan selera pembaca. Nak jadi penulis yang penuh dengan kelainan sangat berat. Begitu juga dengan penulis di blog ni kan. Haha 



Dorang dua ni aje yang busuk hati dan sibuk dengan pangkat je. Timbalan editor Miao asyik nyendeng En Liang tu sampai rasa macam dia bukan dari bahagian editor. Ada penulis bawah dia pun dia tak kisah sangat, siap nak jatuhkan penulis tu lagi, atas alasan penulis tu kawan baik ketua editor. Hokoloh! Dah la talam dua muka juga. Masa meeting ke main la nak jatuhkan Chu Li dengan Ketua Editor Yu You pada pandangan syarikat, hakikatnya.. 



Terciduk bila Zhou Choun datang untuk bela editor dia. But, in real life kan..  adakah penulis boleh buat begini? Someone please tell me. Dia dalam drama ni kan, setiap kali penulis tu keluarkan karya baru, bersusun syarikat penerbitan nak sain kontrak untuk karya terbaru tu. Sebab rasanya setahu Aien la kan, betul kan kalau salah. Sebagai peminat novel juga, bukankah seorang penulis tu dah sain kontrak dengan satu syarikat je, maka setiap kali karya terbaru dia memang syarikat tu je yang terbitkan? Tak ke gitu? 


Dah la, pening kepala dok tengok Chu Li ni asyik gaduh dengan En.Liang bahagian pengedaran ni. Asyik nak sabotaj bahagian Editorial je kerja dia. Semata kaut untuk konon untuk syarikat, tapi sebenarnya dia nak kipas boss besar je. 


Next drama please! 






2 ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤