DRAMA TURKI: KIRALIK ASK

Ahad, September 26, 2021

 



Tajuk: Kiralik Ask (Rented Love/ Love for Rent)

Genre: Romance, Comedy, Drama, Life 

No of Episode / Durasi: 69 (2 season) 2 jam 5 minit

Cast: Baris Arduc, Elcin Sangu, Salih Bademci, Sinem Ozturk,  Nergis Kumbasar, Levent Ulgen

Sinopsis: A waitress named Defne Topal finds herself in a love game when she needs money to pay her brother's debt. Defne looks after her grandmother, her younf sister and her older brother because her father abandon them and after her mother left them for another man. One day, a man named Omer Iplikci kissed her abruptly because he wants to save himself from a blind date which his aunt arranged fir him. Unknown to Defne and Omer, Omer's Aunt, Neriman saw the kiss. After that, Neriman comes with an offer to Defne to marry and then leave the man she rented her for Neriman is ready to give 400,000 liras , but Defne only takes the money she needed (200,000 liras) and accepts the offer to save her brother from the people he is indebted to. She starts as an assistant near Omer Iplikci, unaware of the fact that he is the man who kissed her  until she sees him on her first work day. She has 6 months to marry and then leave him, but she wasn't aware enough and accidentally fell in love with him! 


MY REVIEW


Kata orang sekali sudah terjebak dengan drama Turki susah nak lari. 😂 Setelah lama Drama Turki menyerang kaum mak-mak ni sejak PKP, baru kali ni la Aien terjebak sama. Dapat pulak team #DEFOM ni payah la nak buang. Fuh, jangan nangis pulak tengok bilangan episod dan durasi dia tu. Memang panjang dan meleret jugak. Dan Aien berjaya habiskan dalam masa 2 minggu setelah skip part Neriman dan Korgan. Tapi, dorang dua ni la penghibur drama. 


Korang nak baca review penuh ke separuh? Let me know below, cause Aien okay je nak cerita semua. But main point je la. 69 episode kot. Masih terngiang dalam kepala ni haa.. 

Allah Allah, Omer bey!! Defo! 

Astaga...  suka part bila dorang macam nak marah orang lambat ke apa, Allah Allah! Haha 

Ceritanya bermula apabila Mr Hulusi Iplikcsi, Tertua keluarga Iplikci ni menurunkan wasiat mengatakan bahawa dia takkan bagi sesen apa pun harta kemana Neriman dan Necmi Iplikci selagi Omer Iplikci ni tak kawen. Maka bermula mastermind si Neriman ni merancang semuanya agar harta dan rumah keluarga Iplikci tak jatuh kepada orang lain. 

Omer pulak jenis cold hearted beast dan tidak mempedulikan keluarga Iplikci sejak atoknya tidak menyukai mendiang ibunya dan baginya atok dia menyebabkan kematian kedua orang tuanya. 

Bermula dengan Neriman susun blind date dengan Omer, tapi tak kena taste Omer pulak. Masa tu Defne bekerja sebagai pelayan di restoran yang Omer tengah temujanji tu. Secara tak langsung, Omer berfikiran nakal, nah, stole her first kiss. Dan Neriman nampak. 




Neriman dan Necmi menyusun atur rancangan agar Omer jatuh hati dengan Defne, dan Defne pulak terdesak nak pakai duit terpaksa terima. Tak sangka pulak orang yang dia bakal kerja dengan itu adalah lelaki yang mencuri ciuman pertama dia. Awwww.. Dah la hensem Omer.. 

Ikutkan kata peminat based on carian google, Baris ni nampak sangat dengan suka dengan Elcin sebab lain macam take care dia tu, sayangnya, bila dia tak berani nak make a move, Elcin forward pada kawan lama dia dan akhirnya masing-masing berkahwin dengan pasangan sendiri. 

Okay, berbalik dengan cerita Omer dan Defne ni.. Haa, biasa la tu dari benci jadi suka. Omer pulak seorang tukang reka bentuk kasut dan mempunyai syarikat bernama 'Passionis' dan Defne suka pada partner Omer ni, iaitu Sinan, si pencuri hati wanita dengan sikap dia yang kontra dengan Omer ni. Dalam 6 bulan diberi tempoh oleh Neriman, Defne terpaksa menahan hati bekerja dengan Omer yang angin dia tak menentu tu. 

Episode 15 begitu baru bermula Defne dah mula jatuh hati dengan Omer, tapi belom disedarinya. Tiap kali pulang kerja, Defne mesti akan bercerita dengan kawan baiknya, Nihan. Dan Nihan pulak excited nak dengar gosip si Defne ni sebab ibarat satu adventure la bagi mereka yang sedikit kekampungan berbanding dengan Omer Iplikci yang kaya tu. Dan tiap-tiap malam Defne mesti kena report dengan Neriman apa yang berlaku antara dia dan Omer. Pada masa tu, Yasemen, akauntan Passionis suka pada Omer. Dia mula dengan orang sekeliling perasan layanan Omer terhadap Defne berbeza daripada pembantunya yang lain, ketika mereka shooting pengambaran di luar kawasan dan Defne tak sengaja tertolak model kasut dorang. Haha Defne ni kira macam clumsy sikit sebab ye la..  Dia tak pernah buat kerja tu semua. Dengan Omer-nya lagi, dengan tekanan daripada Neriman, dengan nak cover ayu depan Sinan. Adeh~ kelam kabut bhai~~~~ 

Sudahnyaa, dia tercedera tiada siapa yang sedar. Omer jugak yang jaga dia. Auch~ sweet gitu dan Neriman pulak suka la bila tengok respon Omer terhadap Defne ni. Sedihnya bila Defne sedar yang dia suka pada Omer dan sanggup buat apa sahaja untuk Omer tidak disakiti oleh Neriman, terutamanya, alih-alih mak cik tu pulak kata Omer cuma jatuh hati padaa Defne rekaannya. 


Defne sedaya upaya nak bocorkan rahsia dia, tapi bila fikirkan Omer seorang yang tak suka orang yang rapat dengannya membohonginya, Defne simpan lagi rahsia tu.




Banyak kali Omer melamar Defne, tapi jawapan Defne cuma berikan dia masa, dia pasti akan berkata ya. Setelah semua selesai dia pasti akan berkata Iya. 

Akan tetapi penyelesaian hutang Defne dengan Neriman tu pusing-pusing dalam kelompok tu jugak apabila orang yang dia minta tolong itu merupakan gadis yang memberi sokongan kepada Omer masa kematian mendiang ibunya 10 tahun lalu. Dan gadis itu juga menyukai Omer. Beraninya Defne membuka taruhan dengan Firket, untuk mencuba nasib siapakah menjadi pilihan Omer. 

Dah la masa tu, abang Defne, si Serdar, Nihan dan soul brother Defne, Ismail a.k.a Iso dah tahu semua rahsia tu. Di pihak Neriman pulak , si Sinan dan Korgan Sirgan bff Neriman yang bekerja di Passionis dah tahu. Macam orang penting sekeliling Omer semua dah tahu. Makin pressure la si Defne ni tadi.
Namun, cintaku cuma pada Defne. Omer's Defne. Suka la Defne tadi, lantas menyuruh si Firket angkat kaki blah! Haha 

Ikutkan sejarah dorang dalam drama ni la kan, Defne tu pokok ke apa ntah, milik seorang pencinta tu. Macamana yek nak cakap, tapi begitu la lebih kurang. Iolls rekod mana penting je. Ingat sambil layan nak tulis review. Tapi, because Iolls fokus pada hubungan Defne dan Omer ni tadi, so terlupa. 

Siri satu dia habis dengan Omer dan Defne akhirnya berkahwin juga, akan tetapi..  Pada masa itu la Defne mengambil peluang untuk menjelaskan semuanya tentang Kiralik Ask mereka ni tadi. Dek kerana Omer ni, walaupun dia sakit hati apapun urusan penting tetap di teruskan. Bayangkan, masa dorang dua berjalan ke alter tu, Defne bercerita. Allah Allah, mana tak broken hati Omer. Maka, Omer membawa diri  ke Rome dan meninggalkan Passionis dan segala kenangan Defne. 




Bermula siri kedua, dengan Omer kelihatan miserable sebab setiap gadis berambut merah itu semua dianggap Defne. Manakala Defne pulak bangkit setelah dia digantung tak bertali oleh Omer, eh.. perkahwinan mereka dibatalkan oleh Omer tadi. Masa ni, keluarga Defne semua dah menyampah dengan Omer sebab tinggalkan Defne menderita sehingga seperti mayat hidup. Iso yang bertungkus lumus membantu pulihkan semangat Defne. Akhirnya dia bangkit dan berjaya menjadi Director of Logistic di  sebuah syarikat pakaian.  Defne tidak lagi menjadi pelukis reka bentuk kerana itu mengingatkan dirinya pada Omer. Semua orang sekeliling Defne ingatkan bahawa Defne boleh lupakan Omer, tetapi tidak apabila Omer kembali membangunkan Passionis selang satu tingkat dengan syarikat Defne bertugas. 

Allah Allah.. 

Mula-mula Defne berhati beku pada Omer, tapi kesan Omer pada dirinya masih memberi impak yang kuat. True love dorang kuat betul. Dan mereka kembali rapat dan mula menjalankan hubungan seperti dahulu tapi tanpa pengetahuan keluarga Defne. Tertua Iplikci pulak, menurunkan wasiat lagi pada Neriman, mengatakan disebabkan Omer telah pergi, dia nak turunkan semua harta Iplikci pada Defne kerana rasa bersalahnya pada apa yang telah berlaku pada Defne. Neriman tak senang duduk la. Diarahnya lagi anak saudaranya, Pamir untuk Kiralik Ask si Defne. Nasib momentum siri kedua ni cuma fokus pada hubungan Defne dan Omer serta bagaimana mereka nak baiki hubungan antara dua keluarga dan menyatukan cinta Omer dan Defne kembali, kalau tak jenuh jugak nak ngabiskan. Walaupun banyak je drama Neriman dan Korgan tu membebel bergosip la apa la kan. Kita lajukan dia. Haha 

Bila Omer tahu Pamir Kiralik Ask Defne, dia cuba nak bagitahu Defne, tapi diberinya peluang pada Pamir untuk menjelaskan sendiri pada Defne. Defne yang dah masak dengan sikap Neriman yang masih tak serik terus serang la. Dan Pamir pun masih boleh faham yang cinta Defne dan Omer tiada siapa boleh pisahkan. 

Akhirnya Kiralik Ask ini tamat dengan Sinan berjumpa kekasih hati baru setelah hubungannya dengan Yasemen gagal. Dan semua ahli keluarga Defne boleh menerima Omer kembali kerana tiada yang lebih membahagiakan melainkan bersama keluarga. Defne dan Omer telah ada cahaya mata dan bakal menimang cahaya mata kedua. Eh, dalam drama ni laa. Nak tunjukkan sebeku mana pun hati Omer, dia sebenarnya seorang anak kecil yang terluka dengan orang yang dia sayangi. Maka bila dia mempunyai anak, dia hargai dengan sebaiknya. 

Maka, tamat sudah jebakan pertama saya untuk Turki Series ni. Nak tengok, korang boleh cari di Youtube. Siap ada English sub sekali. Next nak tengok Baris dan Elcin dalam movie pulak. Hehe 



ps: baca sampai habis ke tu? 





6 ulasan

  1. drama turki xstart layan lg.. xtau la kot pasni terjebak.. haha

    BalasPadam
  2. suka drama ni.kelakar dengan perangai defne tapi i tengok sampai episode 10 kot tersangkut sebab time tu susah nak dapat subtitle drama turki..owh aien try tengok drama kiraz mevsimi, hero dan heroin dia comel kot rasanya kat youtube dah ada subtitle drama ni. saja nak menghasut aien tengok drama turki pula..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha Kan? lawak si Defne ni. Aien tengok alhamdulillah dpat full eng sub semua episode. Hehe kuang asam laa. Jap g tengok dulu. Kalo lagi comel harus tonton tu.

      Padam
  3. Lamanya 69 episod. Mana la diorang dapat tenaga shooting lama-lama ni. Selamat menonton Aien.

    BalasPadam
  4. Terbaik....
    Tidaklah namanya CINTA jika tanpa KELUKAAN dan PERPISAHAN...

    BalasPadam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤