BABY TANTRUM? AND YOU GONE CRAZY....

Isnin, Oktober 29, 2018

Hi~ Assalamualaikum w.b.t 

It's Monday guys and one day before November and seem like 2018 will leave us soon. And yet we still here buddy~ yeah! Need to move.. Shush shush... 

Anakanda Aien terchenta dah masuk lima bulan pada 22 Oct ritu. So, every month her tantrum will changed. Alhamdulillah bulan lepas, dia sangat baik. Wallahi~ tak tipu. Aien sendiri senang hati la nak jaga dia. Nayla such a good girl since she born. Masa dalam pantang eventhough ada masa dia nak nangis, tapi laju je ayah dia ambik dan take care dia. So, tak ada tension sangat. Malam pun jarang berjaga sangat. Kalau pesen tido lambat tu, adakala sebel jugak la tengok. But, bila fikir-fikir balik, it's just fine. She just doing great. Harap la sampai ke besar dia gitu. In shaa Allah senang hati. Sejuk perut gitu. Tapi, orang kata setiap anak ni berbeza. Mana tau bakal adik Nayla nanti.  Masya Allah~ standby aja duhai diri ya.



Mesti korang hairan, Tajuk lain tapi kenapa intro si nayla ni okay je? Adeh~ since she got in to five month, she began to explore everything. About her eyes looking everywhere, her body can't stop rolling even I was tried to change her diaper. And the most important she learn how to demand. ::>_<:: Me and husband like? Allah~ time maghrib tu la dia nak tido and guess what she do? Scream and cry in the same time. It's maghrib. Tapi, bila dah susukan dia and she slowly lost into her tiredness. Haiya~ ini budak haa... Ibu lost word tahu. Lagi bila dia lepas cucuk hari tu, Tantrum dia... mangai~ masak Ibu dia ni. Apa pun tak buleh buat sebab asyik nak cuddle dia je. Paling tak pun be with her. Haa~ kita ni banyak benda nak buat ketepikan la demi si anak terchenta.  termangu je la sampai tengok drama beribu episode gitu. Udah ler time dia tido, ingat buleh ler but kerjo tu. Idok... Tak serupa ler apa yang kamu bayangkan. Langsung tak boleh gerak. Duk la situ sampai dia rasa cukup dah tido dia. Kalau gerak jugak.. tunggu la padahnya. 

Adooo~ Nayla nayla.. Ibu kau ni bebel kat sini je la yek..  Nasib la Aien dah follow siap-siap telegram Nota Parenting Taufiq Razif tu. Banyak benda boleh belajar dalam tu. So, untuk jadi Ibu yang awesome we must keep in our mind these tips.. 


Semoga kita sama-sama jadi Ibu Bapa yang positif dan kurangkan kes-kes yang tak enak telinga nak dengar. Zaman siber la ni semua benda di hujung jari . Tinggal nak cari je semua tu. Luckyly, he always posted in facebook. I don't know if twitter ada ka tak. So, moga Allah permudahkan urusan kita untuk didik next generation to be a good and awesome generation. 

Till I write again this rant about her..  









16 ulasan

  1. kite punya due date tahun depan. doakan yee! takut sgt nak bersalin dan nak alami sakit contraction tuu sbb anak first.. harap2 dipermudahkan semuanya.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. in shaa Allah semoga dipermudahkan semuanya. keep in yur mind sakit contraction tu sikit jer... (even Aien pun nangis jugak) tapi, akan hilang bila dapat tengok muka anak. :)

      Padam
  2. Pahit manis...suka duka mengasuh anak..namun itulah menjadi memori indah kelak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan... tengok dia besa ni pun dah rindu dia yang dulu.. apatah lagi nanti dia dah besa.. :)

      Padam
  3. Pelbagai dugaan nak jadi seorang ibu yer

    BalasPadam
  4. Baguslah perkongsian Aien nie.. memang ada masanya macam tak boleh nak hadap dengan tantrum anak-anak.. tapi seperti yang aien share, kita ibu yang hebat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan. Somehow kita lost control.. #Ibuawesome <3

      Padam
  5. Semoga jadi ibu yang tenang, sabar dan awesome! Hehe :)

    BalasPadam
  6. pengalaman seorang ibu tidak boleh dilupakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba untuk keep positif to be a good mom. hee ^^

      Padam
  7. hihiih sama lah my baby tapi dha masuk 9 bulan. Macam-macam perangai dia dan berubah almost everyday. Walaupun anak yang ketiga tapi setiap anak amatlah berbeza. Setiap kali rasa penat jaga diaorg mesti cakap kuat-kuat ini adalah amanah dan kita sayang anak-anak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan. Even dah ada pengalaman jaga anak orang pun tetap tak sama. Btw, your baby sama dengan kazen Nyonya Nayla. :)

      Padam
  8. Cikla yg ada 4 anak ni pun memang bertabahlah kalau mengadap anak yg tantrum ni. Kdg2 kita tak tau apa, masalah tetiba nk mengamuk. Aduhai ... Sabar lah ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan kan.. sebab tu Cik La supermom! Aien nak jadi hulk pun fikir ada org lagi ramai anak boleh cool je. :(

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

© kisah aienienka.