CHINESE DRAMA: Falling with your Smile (2021)

Rabu, Julai 21, 2021

 


Tajuk: Falling with your Smile

Genre: E-sport, romance, Comedy, Youth

No of episode: 31 

Cast: Xu Kai, Cheng Xiao, Yalkun Merxat, Rachel Wang

Sinopsis: In the ultra-competitive world of e-sports, the all-male ZGDX OPL team is second to none. Armies of adoring female fans follow the team wherever it goes. But when one of the team’s star players suffers a hand injury, the tall, handsome, and notoriously hard-to-please ZDGX captain Lu Si Cheng will not be rushed into choosing a replacement.


The petite, lollipop-loving Tong Yao, meanwhile, is a budding amateur gamer – obsessed with OPL. Her skills are exceptional, but she is of the firm belief that in the male-dominated world of pro gaming, love is a big no-no – even though her own ex-boyfriend was a gamer. When the ZDGX team manager learns of her skills, he contacts her, thinking that recruiting her as the scene’s first female player will help score a major PR coup. Lu Si Cheng is dismissive of her initially, but eventually agrees to accept her as a substitute – a move that polarizes the team’s fanbase. But as they start to get to know one another better, could a closer bond begin to form between them?
(Source: Viki)
~~ Adapted from the web novel "You're Beautiful When You Smile" (你微笑时很美) by Qing Mei (青浼).

MY REVIEW


Yooohh!! Hensemnya Xu Kai! Drama kedua berkisarkan anak muda serta dunia e-sport selepas Go Go Squid pada dua tahun lepas.


Seperti biasa mesti la sebab dorang nak perkenalkan dunia e-sport ataupun bahawa mudahnya dunia gaming yang dibawa ke international level. Mungkin di Malaysia sudah ada sebab ada sesekali adik ipar bukak channel RTM Sport tu, ada Mobile Legend punya Pertandingan. Cuma kita saja tak tahu kan?


Berbalik kepada drama ni, berdasarkan web novel katanya mengisahkan sekumpulan anak muda yang menjadi pemain profesional dalam dunia e-sport ni. Biasanya dunia e-sport ini didominasikan oleh kaum lelaki saja. Dan dalam drama ini juga menceritakan Girl Power yang perempuan juga bisa kok bermain dengan lelaki. Haha


Tong Yao, seorang gadis muda yang dipilih oleh kumpulan terkenal, ZGDX untuk turut serta dalam arena profesional untuk mengantikan pemain mid solo -nya yang bersara kerana kecederaan. Walaupun Tong Yao tahu perjalanannya tidak akan semudah ABC, dia berani untuk menyahut cabaran kerana ingin buktikan pada kedua orang tuanya bahawa dia bermain game online pun boleh jadi satu perkerjaan.


Sebelum masuk dunia profesional, Tong Yao telah berjanji bahawa dia takkan bercinta sesama pemain dan akan menumpukan sepenuhnya pada pekerjaannya. Apabila dia serasi dengan ahli pasukannya, tidak menyangka dirinya menjadi perhatian sang ketua, Lu Si Cheng. >„<


Giggles jap. Aha Mak Tang serupa anak dara ja giggles sengsorang tengok drama ni. Soooo sweet. Itupun dah episode berapa ntah baru naik hype drama ni. Slow jugak la sebab dorang fokus pada kemahiran Tong Yao untuk training dengan ahli pasukannya.


Team ZGDX ni ada 7 orang iaitu:

  1. Captain - Lu Si Cheng - a.k.a Chessman seorang Shooter nampak cool tapi lawak giler bila dorang nak sesuaikan diri dengan kehadiran Tang Yao dalam base dorang.
  2. Chubby - a.k.a ZGDX Pang seorang supporter untuk Shooter. Ntah apakan dia punya role dalam game tu. Dia ni pemanis cerita ni. Haha
  3. Lao K - a.k.a ZGDX K. Jungler untuk pasukan. Nampak senyap , suka menjaga penampilan. Sangat observe
  4. Cat - a.k.a ZGDX Cat . Top Solo untuk pasukan. Ngeng ngong sikit dia ni. nampak ke sado, lambat pick up.
  5. Ming - a.k.a ZGDX Ming / Coach ZGDX selepas bersara sebagai pemain. Juga yang memilih Tang Yao sebagai penganti dirinya sebagai Mid Solo untuk pasukan.
  6. Rui - Manager ZGDX. Function dia tak nampak sangat sebab dia ikut je. Chinese drama fans kategorikan dengan sebagai Best Manager ever.
  7. Lu Yue - ZGDX LV, adik kepada Cheng. Function dia untuk support abang dia. Haha

Banyak kat dorang ni je la. Selebihnya pertandingan dorang untuk Game Onmyoji Arena untuk mendapatkan National Champion. Ikutkan konon tahun lepas dorang bertanding, tapi tak berjaya sampai ke penghujung dek kerana kecederaan Ming yang disebabkan oleh Lu Yue. Kemudian Lu Yue dibanned dari championship selama setahun. Dek kerana rasa bersalah, Lu Yue pergi. Habis tempoh ban tu, dia kembali tapi tak sangka tempat Mid Solo pasukan ZGDX diganti oleh seorang perempuan.


Sejak dari itu, Lu Yue a.k.a LV jadi pemain simpanan ZGDX. Lagipun kumpulan ZGDX dimiliki oleh keluarga Lu ni. Apapun berlaku, walaupun ada Rui, kebanyakan masalah diselesaikan oleh Chessman selaku kapten.


Foto kredit: Fb


Dalam drama ni banyak menceritakan tentang cyber bully, warga netizen yang suka jadi keyboard warrior serta peminat yang terlalu taksub dengan idola mereka. Kerna menjadi pemain profesional e-sport sekaligus meletakkan diri mereka sebagai public figure dan sering menjadi tumpuan.


Bermula Tong Yao menyertai ZGDX dia telah dikecam teruk kerana bagi peminat dia seorang perempuan yang tak nampak kelebihannya. Walaupun hakikatnya boleh dikatakan Tong Yao seorang genius muda yang berjaya buktikan dirinya adalah mid solo terbaik dalam China server. Keadaan makin teruk apabila Tong Yao dikalahkan oleh Tai dari pasukan DG.Five yang sangat angkuh dengan kemampuannya sebagai mid solo. Masa tu semua keyboard warrior kecam habis si Tong Yao. Bila dia berjaya membawa ZGDX melangkau satu demi satu permainan dengan jayanya, baru semua memuji. Kemudian, hari yang cerah jangan disangka tiada hujan apabila Chessman a.k.a Cheng melamarkan sebagai kekasih hati. hehe

Masa Chessman buat pengumuman tentang hubungan mereka, semua fans Chessman kecam si Tong Yao dan siap menghantar pisau cukur pada gadis ini sebagai peringatan. Sudah itu digelar Tong Yao sebagai Tong Daji. Memang sedih la masa tu. Semua warganet kata gadis itu sebenarnya memang berniat nak goda Lu Si Cheng dari mula.

Banyak la benda pahit yang Tong Yao hadapi namun selalu saja Chessman mengajarinya untuk hadapi dengan tenang. Disebabkan Xu Kai dan Cheng Xiao ni la drama ni berada di ranking pertama dalam aplikasi WeTV. Ahaha

Foto kredit: Fb Group


Selain daripada itu, rupa-rupanya Xu Kai ni ada berlakon dalam Yanxi Palace. Hurm... Nampak nya kena follow up la si Xu Kai ni. comel betul. Dalam masa drama ni ditayangkan ada lagi satu drama lakonannya juga ditayangkan di aplikasi sama, tapi custom drama. Macam tak best sebab melodrama.



Demi nak memujuk agar si Tong Yao terima lamarannya sebagai kekasih hati, gigih Chessman ni pergi culik kucing milik seorang pemain Korea Selatan yang terjebak dalam skandal dengan peminat China. Ikutkan Tong Yao nampak kucing ni dulu, tapi diambil oleh peminat tu. Masa ni dah nampak bibit-bibit kasih si Chessman. Urgh, sesuai betul nama Chessman dengan si Xu Kai.


Dalam interviu Xu Kai kata dia tak suka watak Cheng ni sebab terlalu snarky. Haha Berjaya kot dia bawak watak ni. Ramai peminat chinese drama vote drama ni as drama paling best for 2021 yang sendu. Sampai mak tang turut terjebak sama..


Uolls nak tengok adakah ZGDX berjaya mendapat takhta National Champion tu ke tak, jom langgan aplikasi WeTV untuk tontonan advance. 😁



Apa yang penting, adakah dia akan ada siri kedua? Mohon la ada dengan cast yang sama. Jangan la tukar macam Go Go Squid 2 tu. Hehe


Next, Aien tunggu drama Xu Kai dengan Yang Mi pulak. Hehe Obses lak Mak Tang dengan si Xu Kai ni. Adehhh

6 ulasan

  1. tema drama ikut semasa dah ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah.. E-sport memang tengah cuba naik sekarang ni. Hehe

      Padam
  2. drama cina kembali menyengat..teringat zaman zaman sekolah dulu...berlari balik sekolah agama sebab nak tgk drama cina pukul 6 tiap petang

    BalasPadam
  3. sy ni kalo drama cina kurang skit.. kalo korea laju je layan.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekali cuba pasti lekat. Haha saya juga begitu dulu. Last mana2 drama ai okay jeee..

      Padam

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤