Balik Kampung Style Legoland

Rabu, Mei 03, 2023

 


Balik Kampung Style Legoland 


Allahumma solli ala muhammad

Tak dapat bawak anak-anak pulang ke Miri merasai suasana beraya gaya Sarawak,  rezeki mereka dapat balik kampung  style LEGOLAND. Seronok sangat seawal pagi dah bangun, semangat nak menyarungkan baju raya hasil tangan ibu tu kan. Dalam kereta bernyanyi riang lagu Arwah Sudirman, Balik Kampung. 
.

Untuk lebih lanjut korang boleh baca di sini: 

Balik Kampung To Legoland Malaysia Resort


Kami tiba seawal 10 pagi di 'Kampung Legoland' belom ramai pengunjung tapi meriah juga di kaunter tiket dia. Mungkin juga kami pergi saat orang mula bekerja selepas cuti hari raya dan awal pagi, tak merasa la sesak di kaunter tu kan. 
.


As usual seketul khafisah ni fokus kepada vlog dia, jadi terlepas bahagian penting untuk diambilkan gambar. Video boleh tonton di INSTAGRAM AIENIENKA

Masuk-masuk Theme Park je ada Halamana Desa dengan suasana hari raya dimeriahkan lagi  permainan klasik seperti Teng Teng, Congkak, Batu Seremban, Chapteh. Teruja anak-anak nak cuba setiap permainan tersebut. 

 

Ada juga Aidilfitri Hunt di Miniland. Seronok bawak anak-anak mengenali rumah tradisional dan misi menajamkan mata mereka mencari apa yang diperlukan dalam misi mencari tu. Borang tu korang boleh dapatkan di 'Pondok Kita' dan selepas selesai sesi mencari, boleh la claim gift dari 'Pondok Kita' tu. Nak belajar main kompang pun boleh di Pondok Kita ni. 


Rasa seperti ini kali pertama anak-anak jumpa kompang. The most teruja semestinya si bujang sorang tu. Sebab dia memang gemar bergendang. Habuan dia la jumpa kompang ni  


Anjung Seri pulak menyediakan suasana redup sampai memikir misi mengalahkan lawan. Amboi-amboi sampai kerut dahi anak tu bermain ni ye. Nak cuba baju kurung kedah bagi anak perempuan pun boleh. 


Dah lapar, boleh juga singgah ke 'Warung Kampung' untuk jamu selera anak-anak yang semakin teruja dan bersemangat. Tak lupa singgah di Pangkin Pak Long, bermain congkak. Nayla laju saja bermain apabila sekali diajar oleh ayahnya. Dari lawa bertudung sampai hilang hijabnya masih tekun bermain. 


Biasa di kampung tu, Balai Raya ni tempat berkumpul sama-sama ahli kampung, bermesyuarat ataupun rewang. Untuk Balai Raya Halaman Desa Legoland, di sini orang ramai dijemput 'rewang' buat ketupat Lego. 


Gigih mereka berempat menyusun ketupat Lego ni. Ibu macam biasa jadi tukang ambil gambar saja. Haha Ngelat la kan. Tapi tak siap sebab dah lewat petang. Nak pergi Ziarah - menziarahi di Sea Life pulak kan.


Jangan lupa claim tiket dia dulu ni, untuk kutip 'duit raya' di rumah-rumah yang ada dalam Sea Life. Rugi kalau tak dapat jamu dodol. 


Jemput makan semua. So cute dorang punya set up untuk kampung-kampung dalam Sea Life. Which me almost forget benda ni sebab excited dan nak tengok ikan.

Balik Kampung gaya Legoland 


Dah puas berjalan, jangan lupa untuk check it out event menarik Legoland. Untuk Halaman Desa ini sampai 21 May je tau. Yela, raya kan sebulan. 

Boleh tengok di sini: 


dan periksa tiket di sini: 
Hati-hati pulang ke Halaman Desa Legoland tu. Semoga selamat sampai. ✨

Catat Ulasan

Terima kasih sudi tinggalkan komen di blog ini. 😘

Komen akan dibalas selepas diluluskan. Sebarang yang berunsur spam dan dari tidak bernama tidak akan dilayani.

Jaga diri ❤