Bila diri sendiri punya waktu. Anak dah tido, suami pergi kerja, homework semua dah siap, mari lah kita 'me time'. Mengemaskini segala apa yang patut. Tapi, buat masa ni, Aien cuma kemas kinikan label je. Semak pulak mata tengok huruf kecik yang label tu. So, dinaiktara pergi ke huruf besar. Namun, bila kita nak besarkan huruf mana yang kita dah ada label tu, dia tak nak upgrading. 


Such annoying thing! Bila dah cuba sana cuba sini. Okay la kot. Cuma stress berlebihan. Muahahaha~
Al-kisah sebenarnya nak tukar template lagi. Puas berjalan mencari, tak ada pulak yang berkenan. Maka, pm aja sang creator template ni minta tolong dia betulkan mana yang tak betul tu. Senget pulak mata tengok apa yang tak berkenan. 

So, apa lagi?? buat je la mana yang mampu. Dah malas nak betulkan, tu yang buat entry ni sikit. Bagi menambahkan entry tahun 2018 yang kian menyepi. Ingat lepas kawen boleh la updating sejuta entry. *evil laugh* Angan-angan palsu je tu bila diri sendiri tak buat me time sendiri. Menipu diri bentang semilion alasan tak dapat update. 

Okay, story day 71 after giving birth. Fuh, still tak leh move on lagi kan? Trauma berleluasa. Fikir-fikir balik, sudah la diri ni masih tak leh move on dari kepercayaan diri itu telah berumah tangga, apatah lagi diri ini telah melahirkan junior. Allahu~ 

Junior? Mini me? OMG! Hah~ sungguh tak sangka. Itu lah yang terdetik di hati setiap kali menatap si anak kecil. Yang sering kali digelar 'DARA'. haha Banyak nama gelaran dia. Dari YUYU, NAYLA, NEY NEY, MENDELA, ntah apa lagi ntah. Ikut suka ibu dia ja nak panggil apa. haha 

Bab sebut gelaran anak ni, teringat pulak kisah ramadhan lalu. Masa Aien berpantang di rumah mak mertua. Masa tu, adik ipar bawak anak bini dia balik kampung, nak berpuasa dengan mak dan menunggu baby baru katanya. Tapi babynya keluar lambat pulak tu. Tu yang lama benar mereka  di kampung mak mertua. Ah~ tak kisah la sebab tu bukan rumah Aien. :P Benda Aien nak cerita is, When my in laws posted something on her facebook asked random people how they felt if someone called their children, a BINATANG? Like "budak sekor ni..." and "cuba la duduk diam. ni macam monyet kena belacan.." Or "muka tu dah hitam dah macam buntot kuali.."  Kalau anda, bagaimana rasa anda???
                 

Bukan nak cakap apa lagi kan, bila Aien sendiri dah beranak ni, siap mak sendiri yang gelarkan, it's normal okay. Kita as melayu memang macam tu. Lebih kepada perumpamaan kan? You know? So, kenapa mahu terasa? Masa dia post tu, mak mertua Aien tak tau, Aien baca pahtu screenshot kan. Simpan. Sebab tahu nanti mesti akan ada sesiapa yang bagitau. Tak lama lepas dia macam kena marah laki dia kot, dia padam post tu. But, around 3 jam macam tu post tu mesti ada yang dah baca right? Haha Masalah bila kau friend dengan semua ipar duai. 

Nak dekat raya macam tu, Aien tak ingat apa punca dorang gaduh lagi. Haa~ si bini ni nak balik Kedah a.k.a umah mak dia untuk raya ni. Sebab husband dia dah janji nak raya sana. Yela, husband dah janji kot. Mesti la tuntut kan? Tapi jobs si husband ni non stop. Sebab dia macam kontraktor macam tu la. Amek job piping, wiring or job kampung untuk sara anak bini. Si bini ni tadi ugut nak balik sendiri which is dengan anak yang berusia 1 tahun lebih dengan 2 tahun lebih. Agak-agak la kan? 

Aien ingat memori ni tau. Which is because dua tahun Aien raya dengan mak mertua, dua kali adik-adik ipar lain ada je buat hal. Last year lain cerita. This year si sorang ni pulak. Dengan mak mertua Aien dia still tak bertegur sapa tau, tapi dorang laki bini dah bersweet muit. Apa perasaan mak kalau macam tu kan? Sedih, sedih Aien, sedih lagi mak mertua Aien. Aien amek langkah tengah, malas nak masuk campur. Whatever pun itu urusan mereka. 

Ha, apadia? Aien tak cuba nak pujuk dorang? Hahaha tak pernah cuba. Sebab dah kena warning dengan husband. hee~ Husband said, dorang yang pilih cara hidup macam tu, biarkan dorang. hurm... Sampai bila tu Aien tak tau la. Tak senang betul jadi menantu sulung ni. Whatever pun sekarang ni, Aien cuba gembirakan hati mak mertua Aien. Moga terubat sikit hati dia yang kerinduan dengan anak-anak dia. Memang! Orang akan cakap, anak sendiri mana nak sama dengan menantu. But, what we can do? As long as dorang orang tua, we need to hargai till we dies. Right?

Baik la. Aien nak sambung updating. Baru terjumpa post yangg 3 tahun lepas tak yang mana first time Aien jumpa dengan husband. Ada rupanya.. Nanti Aien update pulak how we learn that we is each other lover. Tunggu yer. 

till we meet again, 








0 Ulasan